Dnes je v kalendári: Bohuslava/Róbert 19.4.2024 - .
Spať na prehľad
Zrušenie Občianskeho súdneho poriadku od 1.7.2016 a vplyv na vykonávanie zrážok
Dátum: 19.8.2016

Od 1.7.2016 sa zrušil zákonom 125/2016 Z.z. Občiansky súdny poriadok a bol nahradený novými zákonmi:


Zákon 160/2015 Z.z. - Civilný sporový poriadok - Cieľom novej právnej úpravy bolo zefektívniť, zhospodárniť a zrýchliť ochranu práv a prispieť k zlepšeniu vymožiteľnosti práva v civilnom súdnom konaní.

Zákon 161/2015 Z.z. - Civilný mimosporový poriadok (napr. vo veciach výchovy maloletého, výživného, konania o ustanovenie opatrovníka, v konaní o dedičstve atď.).

Zákon 162/2015 Z.z. - Správny súdny poriadok - Súdy v konaní o súkromnoprávnych nárokoch používajú rovnaký právny predpis ako v konaní o žalobách z verejného práva, a to si vyžiadalo odčlenenie úpravy procesného postupu pri verejnom práve do samostatného kódexu upravujúceho otázku správneho súdnictva.

Zákon 125/2016 Z.z. – Zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s prijatím Civilného sporového poriadku, Civilného mimosporového poriadku a Správneho súdneho poriadku a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

- tento zákon (125/2016 Z.z.) obsahuje novelu zákona 65/2001 Z.z. o správe a vymáhaní súdnych pohľadávok – podľa nového ich bude vymáhať Justičná pokladnica, ktorá môže nariadiť výkon rozhodnutia zrážkami zo mzdy, prípadne prikázaním pohľadávky. A iba tieto výkony rozhodnutia zrážkami zo mzdy sa od 1.7.2016 riadia paragrafmi §13a až §13z zákona 65/2001 Z.z., pričom môže aj Justičná pokladnica vymáhať súdne trovy aj v exekučnom konaní. Vtedy za na zrážky zo mzdy vzťahuje Exekučný poriadok a Pohľadávka Justičnej pokladnice sa vždy zráža z dvoch tretín, je teda prednostnou pohľadávkou.


Pri exekúcii zrážkami zo mzdy a iných príjmov (zahrňujúc aj daňovú exekúciu) sa vzťahuje aj naďalej Exekučný poriadok – bez zmeny.

- doplnená je aj novela ďalších zákonov napr. Zákona o priestupkoch, Zákona o správnom konaní, a pod.

Výkon rozhodnutí zrážkami zo mzdy sa miesto Občianskeho súdneho poriadku už má riadiť Exekučným poriadkom.

- zoznam prednostných pohľadávok v Exekučnom poriadku sa rozširuje, síce boli prednostnými pohľadávkami aj doteraz, ale do 30.6.2016 sa vykonávali iba podľa Občianskeho súdneho poriadku ( OSP ) a od 1.7.2016 sa budú vykonávať podľa Exekučného poriadku (EP)

V prípade výkonu rozhodnutí zrážkou zo mzdy (a iných príjmov) nariadených správnym orgánom, sa do 30.6.2016 na ne vzťahoval Občiansky súdny poriadok (OSP) a od 1.7.2016 Exekučný poriadok (EP).

Pár zmien pri vykonávaní zrážok :

- do 30.6.2016 podľa OSP zrážky nebolo možné vykonať z odmeny na dohodu o vykonaní práce, od 1.7.2016 sa podľa EP zrážka vykonáva aj z odmeny na dohodu o vykonaní práce, z odmien z dohody o pracovnej činnosti a dohody o brigádnickej práci študentov sa zrážky vykonávali podľa OSP aj podľa EP – zostáva bez zmeny

- pri zrážkach podľa Občianskeho súdneho poriadku nebola povinnosť oznamovať a pri zrážkach

podľa EP je povinnosť oznámiť:

- práceneschopnosť po 10-tom dni a skončenie PN (vrátane oznámenia pobočky SP, ktorá vypláca nemocenské)

- nástup na materskú dovolenku a jej skončenie (vrátane oznámenia pobočky SP, ktorá vypláca materské) a nástup na rodičovskú dovolenku a jej skončenie

- ak nie je možné vykonávať zrážku, pretože počas 3 mesiacov zamestnanec nepoberá mzdu v dostatočnej výške.

Do 30.6.2016 platí podľa OSP: Vykonávať zrážky zo mzdy vo väčšom rozsahu, ako dovoľujú ustanovenia tohto zákona, je neprípustné, a to i keď s tým povinný súhlasí.

Od 1.7.2026 platí podľa EP:  Zrážky zo mzdy vo väčšom rozsahu, ako dovoľujú ustanovenia tohto zákona, je prípustné vykonávať iba v prípade, ak s tým povinný súhlasí. Ale ani so súhlasom povinného nie je možné siahnuť na nepostihnuteľnú sumu (na povinného a vyživované osoby).

 

Dohody o zrážkach podľa § 551 Občianskeho zákonníka a dohody o zrážkach medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré zabezpečujú pohľadávku zamestnávateľa.

Pre dohody Podľa §551 Občianskeho zákonníka platí pre dohody o zrážkach medzi zamestnancom a zamestnávateľom, ktoré zabezpečujú pohľadávku zo strany zamestnávateľa, že výška zrážky nesmie byť vyššia ako je výška zrážky pri výkone rozhodnutia. Tiež v tomto prípade platí, že ju možno vykonať len v rozsahu ustanovenom osobitným predpisom. V oboch prípadoch sa na vykonávanie zrážok na základe týchto dohôd vzťahuje obmedzenie výšky zrážky ale nevzťahujú sa na ne ostatné ustanovenia OSP, resp. EP, napr. oznamovacie povinnosti zamestnávateľa (napr. pri začatí a skončení zamestnania, nemožnosť zrážať). Keďže na výkony rozhodnutia sa od 1.7.2016 Exekučný poriadok vzťahuje aj pre obmedzenie výšky zrážky na dohody sa od 1.7.2016 vzťahuje Exekučný poriadok. Oproti stavu do 30.6.2016 dochádza teda k týmto zmenám:

- do čistej mzdy pre vykonávanie týchto zrážok sa započítava od 1.7.2016 aj odmena z dohody o vykonaní práce.

- s písomným súhlasom zamestnanca je možné od 1.7.2016 zraziť aj viac ako jednu tretinu, ale iba toľko, aby zamestnancovi ostali nepostihnuteľné sumy na povinného a vyživované osoby.